Innovative approaches according to concept of sustainability, and modular fashion design
Yıldız Journal of Art and Design 2020; 2(7): - DOI: 10.47481/yjad.772513

Clothing is one of the largest industries that cover most of human life and is driven by today's fashion system. The development of technology, and the fact that innovative approaches take more place in our lives from day to day inevitably manifest themselves in clothing and textile products. Technology has many contributions in clothing and textiles, with innovative approaches such as fibers prepared with bioengineering contributions, 3D technology and the use of recyclable materials, thus many studies and researches have been ongoing on this subject that directing clothing design in terms of materials. In these innovative approaches, the increase in the use of technology and artificial materials also affects the orientation towards the “natural”. As the clothing industry and fashion concepts are interrelated, the relationship between “sustainability” and “fashion of clothing design” are dealt in this context, with while the profit purpose of the manufacturers increases as a result of the inclusion of designer clothes in fast fashion, thus the increases in customers‟ demands. Nevertheless, discussing the effects of consumption on innovation, Fletcher‟s studies on sustainability were evaluated as a resource. In addition, an interactive survey study under the heading “Fashion Consumption and Sustainability” was prepared by examining the modular and modifiable design article and studies of Rahman O. and Gong M. with professionals and consumers in China. With this questionnaire, consumers' awareness of the environment and human health and their perspectives towards modular design were supported by statistical data received over the internet while buying clothing. In this study, the industry‟s leading designers and companies that produce innovative materials such as fibers, and garment dye were examined in line with their own recources (websites, etc.) regarding innovative textile materials. Also, the positive and negative aspects of technology in the clothing and textile industry in terms of innovation were investigated from various articles and academic publications. The adaptability of innovative textile materials to the modular design approach was examined through the relationship between technological and natural materials. The relationship between sustainable innovative approaches and modular design was considered as a design strategy, and it was aimed to contribute to health and environmental awareness.

Sürdürülebilirlik bağlamında inovatif yaklaşımlar ve modüler giyim tasarımı
1İstanbul Ticaret Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü
2İstanbul Ticaret Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü
Yıldız Journal of Art and Design 2020; 2(7): - DOI: 10.47481/yjad.772513

Giyim, insan yaşamının büyük bir bölümünü kapsayan ve günümüz moda sisteminin yönlendirdiği en geniş endüstrilerden biri olma niteliğine sahiptir. Teknolojinin gelişmesi veinovatif (yenilikçi) yaklaşımların yaşantımızda daha fazla yer alması, kaçınılmaz olarak giyim ve tekstil ürünlerinde de kendini göstermektedir. Biomühendislik katkılarıyla hazırlanmış lifler, 3D teknolojisi ve geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımı gibi yenilikçi yaklaşımlarla, giyim tasarımına materyal olarak yön veren birçok çalışma gerçekleştirilmektedir. Bu yenilikçi yaklaşımlarda teknolojinin ve yapay malzemelerin kullanımındaki artış, aynı zamanda “doğal olana” yönelimi de etkilemektedir. Giyim endüstrisi ve moda kavramları birbiri ile ilişkili olduklarından,ilgili çalışmada tasarım giysilerin, hızlı modaya dâhil edilmesi ve tüketici talebinin artışı sonucu üreticilerin kâr amacının yükseldiği günümüzde, “sürdürülebilirlik” kavramı ile “giyim modası” arasındaki ilişki incelenmiştir. Tüketimin inovasyona etkileri ele alınırken, Fletcher‟ın sürdürülebilirlik üzerineolan çalışmaları kaynak olarak değerlendirilmiştir. Fletcher‟ın çalışmalarına ek olarak, Rahman O. ve Gong M.‟nin Çin‟deki profesyoneller ve tüketicilerle yapmış oldukları modüler ve değiştirilebilir tasarıma yönelik makale çalışmaları baz alınarak,bu çalışma dahilinde “Giyim Modasında Tüketim ve Sürdürülebilirlik” başlığı altında interaktif bir anket çalışması hazırlanmıştır. Bu anket ile tüketicilerin giyim ürünü alırken çevre ve insan sağlığı hakkındaki bilinçleri ve modüler tasarıma yönelik bakış açıları, internet üzerinden alınan istatiksel verilerle desteklenmiştir. Çalışmada, inovatif tekstil materyalleri bağlamında, yenilikçi lif ve boya gibi materyaller, malzemeler üreten, endüstrinin önde gelen tasarımcı ve firmaları kendi kaynakları doğrultusunda irdelenmiş (web sitesi, vb.); teknolojinin inovasyon açısından sağladığı olumlu ve olumsuz yönler çeşitli makale ve akademik yayınlardan araştırılmıştır. Teknolojik ve doğal malzeme ilişkisi üzerinden, yenilikçi tekstil materyallerinin modüler tasarım yaklaşımına uyarlanabilirliği irdelenmiştir. Sürdürülebilir inovatif yaklaşımlar ve modüler giyim tasarımı ilişkisi, bir tasarım stratejisi olarak ele alınmış, sağlık ve çevre bilincine katkı sunmak amaçlanmıştır.