Arts inspired “furniture” design
Yıldız Journal of Art and Design 2020; 2(6): -

Inspiring and interaction between several fields of art are known for centuries. By this means, this study represents a work conducted for connecting arts and design. Within this purpose, students were included in a study for one term, in order to achieve a more artistic vision in terms of furniture design. 48 senior students, worked either in groups or individual, put forward 25 furniture designs which were all artwork originated trials, free from functional considerations. Students worked for 3 months. Each group or individual, selected an artwork; ancient, classical, modern or contemporary, and took it as the inspration / origination point of their design processes. They analysed these works in terms of concept, context, proportions, forms, colours etc.; in other words by solid and abstract concerns. “Abstraction” was taken as the most important consideration and the key point of the study. By the end of the study, 6 works were selected for and exhibited in Art and Design Exhibition at CerModern, between dates 27 June-24 July 2019. This study not only brings a function-free point of view to the notion furniture design, but also leads up to quest the main components of the “furniture” with an artistic approach.

Sanat esinli “mobilya” tasarımı
1Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
Yıldız Journal of Art and Design 2020; 2(6): -

Sanat dalları arasındaki etkileşim ve esinlenme, yüzyıllardır bilinmektedir. Bu makale, sanatı ve tasarımı bu yolla bir araya getirmeyi hedeflemiş bir çalışmayı temsil etmektedir. Bu amaçla, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı lisans programında öğrenim gören 48 son sınıf öğrencisi, bir sömestr boyunca mobilya tasarımı konusuna sanatsal açıdan farklı bir bakış getirmek üzere bir çalışmaya dahil edilmiştir. 48 öğrenci, gruplar halinde veya bireysel çalışarak, tamamı sanat eserlerinden ilham alan, işlevle ilgili kaygılardan bağımsız 25 farklı tasarım denemesi gerçekleştirmiştir. Çalışma yaklaşık üç ay sürmüştür. Her grup veya birey kendisini ve sanata bakış açısını, tasarlama yaklaşımını sorgulayarak, kendisine ilham kaynağı olabilecek bir sanat eseri seçmiştir. Eser seçiminde herhangi bir stil veya tarihsel dönem kısıtlaması yapılmamış; öğrenciler, antik, klasik, modern veya güncel dönem güzel sanat eserlerinden seçim yapabilmişlerdir. Her grup veya birey, bu eserleri kavram, içerik, oranlar, biçim, renk vb açılardan, bir başka anlatımla, soyut ve somut açılardan incelemiş ve analiz etmiştir. “Soyutlama”, çalışmanın en önemli unsuru ve anahtar eylemi olarak alınmıştır. Çalışma sonunda, ortaya çıkan tasarımlardan 6 adedi, CerModern-Ankara‟da düzenlenmiş olan Sanat ve Tasarım Sergisi‟ne seçilerek 27 Haziran-24 Temmuz 2019 tarihleri arasında sergilenmiştir. Çalışma, mobilya tasarımına işlev kısıtı olmayan bir bakış açısı getirmekle kalmayıp; “mobilya” kavramının ana bileşenlerinin, sanatsal bir yaklaşımla sorgulanabilmesinin de önünü açmıştır.