Representation of craftsmanship in contemporary art and an examination on art pieces that use textiles
Yıldız Journal of Art and Design 2019; 1(6): -

This study covers the efforts for categorizing and making sense of today‟s art as a focal point of much discussion in fine arts and also explores the works that incorporate textile in contemporary art‟s value deriving process by the conversion of qualified handicraft. The freedom of diversity, material and production techniques in today‟s art offer new ways for artist‟s search for meaning through embodying new metaphors such as textile material that has cultural significance and ties with the past. Narratives of manual labor and craft, which include textiles, transfer the conventional methods of the material into today‟s art paradigm, so they enable us to discuss the representation of craftsmanship. This study examines the discourse of labor and handiwork in today‟s art in which textile materials are applied. The artworks exemplified in this research are compiled from contemporary artists who display textile specific techniques in recent exhibitions and art fairs in Turkey. Furthermore, artists‟ statements on their pieces and conceptual elements are presented. This study is expected to make a contribution in terms of revealing contemporary artists‟ use of textiles for representation in a particular context.

Güncel sanatta zanaatin temsili ve tekstil yapıtları üzerinden incelenmesi
1Haliç Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü
Yıldız Journal of Art and Design 2019; 1(6): -

Bu inceleme, güncel sanat literatürünün merkezinde yer alan, sanatı anlamlandırma ve kategorize etmeye dair girişimlere yer vermekte ve günümüz sanatının yeni kriterler oluşturma sürecinde nitelikli işçilik gerektiren tekniklerinin dönüşümünü tekstil yapıtları üzerinden tartışmaktadır. Güncel sanatın; üretim pratikleri, malzeme ve kullanılan teknolojiler bakımından kendisine tanımladığı sınırsız özgürlükler dikkate alındığında sanat nesnesi, sanatçı tarafından kurgulanan anlatının, içinde bulunulan süreç ve ana özgü ortaya koyan bir üretim olarak kendisini gösterir. Sanatçının artan anlam arayışı içerisinde geçmiş ile bağları olan, kültürel değere sahip tekstil materyalleri ve onunla ilişkili teknikler, barındırdığı metaforlar bakımından sanat gündeminde sıkça yer almaktadır. Tekstiller kullanılarak kurgulanan emek ve el işçiliği anlatıları, malzeme ile ilişkili bilinen teknikleri güncel sanat anlayışı içerisinde dönüştürmekte ve zanaatın temsiliyetini incelememize olanak sağlamaktadır. Bu bağlamda zanaat sayılabilecek pratikler, sanatçı tarafından ele alınabilecek kendine has anlatıya sahip yeni bir yaratım alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Araştırmada, günümüz sanatının sergilendiği alanlarda örnekleri artan tekstil yapıtları, işçilik ve emek kavramlarına özgü söylemler özelinde incelenmektedir. Bu yapıtların seçkisi, Türkiye‟ de güncel sanatı izlediğimiz sergi ve organizasyonlardan, tekstil pratikleri uygulamış sanatçılardan yapılmıştır. Görsel dokümantasyon sergilerden yapılan çekimlerle elde edilmiştir. Sanatçıların yapıtları hakkında literatürde yer verilen ifadelerine başvurulmuş, veya teknikleri ile ilgili kendilerinden bilgi edinilmiştir. Araştırmanın, ülkemizden sanatçıların tekstil malzemelerine yaklaşımları konusunda sanat literatürüne katkı sağlaması amaçlanmıştır.