Questioning possible effects of 3-D printing technology on social life
1Cukurova University Faculty of Education, Graphic Design Department
Yıldız Journal of Art and Design 2018; 2(5): -
Full Text PDF

In today's world, technological developments have become a part of our lives more than ever before. In an age where interdisciplinary interaction between science, art and beliefs increases, innovative technologies transform people‟s perception of the world around them. In these days, a lot of innovative institutions / organizations are still working on different types of 3-D printed objects with the help of different experiments all around the World. In this new era, the role of the education is very important and necessary as it has always been throughout the history. One of the most important goals of education must be to support creative potential which will help in making progress in new technologies for the future and increasing awareness by instructing people how to use these technologies in a productive way. The aim of this study is to explore new dimensions and potential impacts of 3-D printing technology in art, education and social life. Another purpose is to convey the importance of adapting this technology to our creative fields. For this purpose, a short description about technical infrastructure and different usage areas and examples of 3-D printing technology is provided. After these inspiring actual/major examples, the importance and the meaning of 3 dimensional thinking is discussed. In the closing-final section questions are asked about possible results of 3-D printing technology likely in the future. When the pace of development in this area is considered, living a science-fiction life seems to be very close.

3 boyutlu baskı teknolojisinin sosyal yaşama etkilerine dair bir inceleme
Yıldız Journal of Art and Design 2018; 2(5): -

Günümüz dünyasında teknolojik gelişmeler daha önce olmadığı kadar çok hayatlarımızın bir parçası haline gelmiştir. Bilim sanat ve inanç sistemleri arasındaki disiplinlerarası etkileşimin artığı bir çağda, yenilikçi teknolojiler insanların dünyaya bakış açısını da etkilemektedir. İçinde bulunduğumuz güncel durumda dünya genelindeki birçok yenilikçi kurum ve kuruluş, 3 boyutlu yazıcıyı kullanarak farklı üretimler yapmaya devam etmektedir. Yine içinde bulunduğumuz bu çağda eğitim her zamankinden daha da büyük bir önem taşımaktadır. Günümüzde eğitimin önemi, yaratıcı potansiyelleri desteklemek ve geleceğin yeni teknolojilerine dair üretimin ve bu teknolojilerin kullanımına dair bilincin yükseltilmesini sağlamak adına gittikçe artmaktadır. 3 boyutlu baskı teknolojisinin sanat, eğitim ve sosyal yaşama getireceği yeni boyutları ve etkilerini araştırma amacı taşıyan bu çalışmada söz konusu güncel teknolojinin yaratıcı alanlarla olan ilişkisi ortaya konulmaktadır. Bu amaç ışığında bu çalışmanın ilk bölümünde 3 boyutlu baskı teknolojisinin teknik anlamda anlaşılabilir boyuttaki alt yapı bilgisine ve 3 boyutlu baskı teknolojisinin hangi farklı alanlarda kullanıldığına dair önem arz eden bilgi ve örneklere yer verilmiştir. Bu farklı ve ilham verici örneklerin ardından 3 boyutlu düşüncenin anlam ve önemi tartışılmıştır. Sonuç bölümünde ise 3 boyutlu baskı teknolojisinin yakın gelecekteki etkileri sorgulanmıştır. Bu alanda yaşanan gelişmeler dikkate alındığında, bilim-kurgu gibi görünen yaşamlara ulaşılmasının çok da uzak olmadığı sonucuna varılmıştır.