ISSN: 2149-1755
Viking awarded printmaking exhibitions and artistic gain
1
Yıldız Journal of Art and Design 2016; 1(3): -
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

The contributions to art and culture of private institutions which organize art events have had a significant effect on the common-public education of art of Printmaking. Printmaking activities in Turkey have tried to undertake a particular mission for recent years.
One of the most influential competitive exhibitions in Turkey that have been sustained for a limited time is Viking Awarded Printmaking Exhibition. These competitive exhibitions and their sub-components are cruical in understanding the position of Printmaking in contemporary art and art activities.
The most meaningful indication that these competitions have a major contribution to art and the artist is that recent prominent artists of Turkish art have jury duties in these competitions and also many artists who could be labelled as masters of the art have attended and won prizes.
Today, it has been considered important in art-society-culture relationship that an event with a similar format would have a contribution in getting the attention of young artists to the field, that these would create a public interest and that it would make possible to observe the place of the art from these competitions.


Viking ödüllü baskıresim sergileri ve sanatsal kazanımları
1Necmettin Erbakan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Bölümü
Yıldız Journal of Art and Design 2016; 1(3): -

Sanat organizasyonlarını düzenleyen devlet dışındaki özel kuruluşların sanata ve kültüre olan katkıları, farklı sanat geleneklerinde olduğu gibi Özgün Baskıresim alanının yaygın eğitimi açısından da önem taşımıştır. Sanatta süregelen Özgün Baskıresim sanat aktiviteleri Türkiye’de de yakın dönemde, Çağdaş Türk Resim Sanatı için farklı bir misyon üstlenmeye çalışmıştır.
Türkiye’de sessiz tartışmaların içerisinde açılan ve aynı zamanda baskıresim alanında çok güçlü etkiler doğurmuş, bir süre sürdürülebilmiş yarışmalı sergilerden biride Viking Ödüllü Baskıresim Sergileri’dir. Bu yarışmalı sergiler ve alt bileşikleri, günümüz sanat alanında ve sanat etkinliklerinde baskıresmin yerini anlamak adına önemlidir.
Bu yarışmaların sanat ve sanatçıya katkı sağlayan bir prestij sergileri ve ödüllendirmeleri olduğunun en anlamlı göstergesi; yakın dönem Türk sanatının önemli sanatçılarının jüri üyeliklerinde bulunmasının yanında, günümüz sanatında ustalar grubu olarak tanımlanabilecek pek çok sanatçının bu yarışmalara katıldığı, ödüller kazandığıdır.
Günümüzde benzer formatta bir etkinliklerin özellikle yeni yetişen genç sanatçıların alana ilgisini çekmeye katkısının olacağı; gelecekte ise bu sergilerin bir toplumsal bellek oluşturacağı ve sanat akışının buradan izlenebileceği durumu sanat-toplum-kültür ilişkisi açısından önemli görülmüştür.