ISSN: 2149-1755
Yıldız Journal of Art and Design 2020; 1(7): -
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

With the Covid-19 outbreak that started with Coronavirus, which first appeared in Wuhan province of China, the epidemic that started to spread in Italy and Europe after a short period of time, turned the global health crisis by affecting the whole world. Decisions taken after the epidemic have affected every stage of daily life, from production to education, from shopping to social events. Especially with the curfew, life has stopped and individuals are prohibited from leaving their homes in all countries. With the ban, all sports and arts organizations were also canceled. All artistic and cultural events (film festivals, song contests (Eurovision), art fairs, sports tournaments, marathons, exhibitions, biennials, concerts, touristic tours, fashion shows and competitions, although minor, as they are canceled at local events other than international organizations and leagues. ) had to cancel their events or postpone them to a later date in order to protect their visitors' health. Unrealized activities had negative consequences on individuals, institutions and states. The effects of the pandemic process, which took place in the first half of 2020, were not only limited to the economy but also sociologically and psychologically. In the research, the effects of cancellations of art organizations on institutions and national economies were examined and the estimated results to be experienced were specified.

Covid-19 salgınının kültür ve sanat organizasyonlarına etkisi
1Yıldız Teknik Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Sanat Bölümü, Sanat ve Kültür Yönetimi ABD
Yıldız Journal of Art and Design 2020; 1(7): -

İlk kez Çin‟in Wuhan eyaletinde görünen Coronavirüs ile başlayan Covid-19 salgını zamanla yakın ülkelerde görüldükten sonra İtalya başta olmak üzere Avrupa kıtasında yayılıp daha sonra ise tüm dünyayı etkisi altına alan küresel sağlık krizine dönüşmüştür. Salgın sonrası alınan kararlar üretimden, eğitime, alışverişten sosyal etkinliklere kadar günlük yaşamın her aşamasını etkilemiştir. Özellikle sokağa çıkma yasağı ile hayat durmuş ve tüm ülkelerde bireylerin evlerinden çıkmaları yasaklanmıştır. Yasakla birlikte tüm spor ve sanat organizasyonları da iptal edilmiştir. Uluslararası organizasyonlar ve ligler dışında yerel etkinliklerde iptal edildiği için küçük çaplı da olsa tüm sanatsal ve kültürel etkinlikler (film festivalleri, şarkı yarışmaları (Eurovision), sanat fuarları, spor turnuvaları, maratonlar, sergiler, bienaller, konserler, turistik turlar, moda defileleri ve yarışmalar) ziyaretçilerinin sağlığını koruyabilmek için iptal etmek veya ileri tarihe ertelemek zorunda kalmışlardır. Gerçekleştirilemeyen etkinlikler ise bireyler, kurumlar ve devletler üzerinde olumsuz sonuçlar doğurmuştur. 2020 yılının ilk yarısında yaşanan salgın sürecinin etkileri sadece ekonomiyle sınırlı kalmayıp sosyolojik ve psikolojik olarak da bireyleri etkilemiştir. Araştırmada sanat organizasyonlarının iptallerinin kurumlara ve ülke ekonomilerine etkileri incelenmiş ve yaşatacağı tahmini sonuçlar belirtilmiştir.