ISSN: 2149-1755
Kırklareli traditional housing architecture
1Division of Architectural History, Department of Architecture, Kırklareli University Faculty of Architecture, Kırklareli, Turkey
Yıldız Journal of Art and Design 2021; 1(8): 12-22 DOI: 10.47481/yjad.846501
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Kırklareli has a strategic and geopolitical importance due to its location. In Kırklareli, which is the window of Thrace opening to the west, on the eastern border of the Balkans, the cultural synthesis of various nations that it has hosted for centuries has made itself felt in the living spaces. The traces of cultural synthesis and privatized living spaces are clearly seen in the architectural data and identity of the city of Kırklareli. Kırklareli Yayla Neighborhood, which was chosen as the research area in this article on “Kırklareli Traditional Housing Architecture”, was declared as an “urban protected area” and the conservation plan was put into effect in 2001. The first owners of the houses in Yayla Neighborhood left their houses during the war. Today, some of these houses have lost their authenticity and are in danger of extinction because they have been abandoned or rented. The aim of this study is; The aim is to determine the houses that have survived to the present day in the Yayla District and to determine the unique architectural features of the houses such as spatial organization, facade and building features, construction technique and materials. The study started with the literature review, the examination of the inventory slips, and the determination of the registered structures. Afterwards, the location of the houses in the region and their current conditions were observed by conducting field studies and photographs were taken. A search of the publications related to Kırklareli Center/Yayla District was made and the drawings and documents that could be accessed were compiled. With this study, it is aimed that the cultural mosaic belonging to the nations, which are the owners of the structures that were once formed in Kırklareli and have reached today, in these days when we cannot protect our history, and that it can be transferred to future generations and a base has been prepared for future researches.


Kırklareli̇ geleneksel konut mi̇mari̇si̇
1Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı, Kırklareli, Türkiye
Yıldız Journal of Art and Design 2021; 1(8): 12-22 DOI: 10.47481/yjad.846501

Kırklareli, bulunduğu konum itibari ile stratejik ve jeopolik bir öneme sahiptir. Balkanların doğu sınırında, Trakya’nın batıya açılan penceresi olan Kırklareli’nde asırlar boyunca ev sahipliği yaptığı çeşitli ulusların oluşturduğu kültürel sentez kendini yaşanılan mekânlarda hissettirmiştir. Kırklareli kentinin sahip olduğu mimari veriler ve kimlikli kent dokusunda da kültürel sentezin ve özelleştirilmiş yaşam mekânlarının izleri açıkça görülmektedir. ‘‘Kırklareli Geleneksel Konut Mimarisi’’ konulu bu makalede araştırma alanı olarak seçilen Kırklareli Yayla Mahallesi “Kentsel sit alanı” olarak ilan edilmiş ve 2001 senesinde koruma amaçlı imar planını yürürlüğe girmiştir. Yayla Mahallesi’nde bulunan konutların ilk sahipleri savaş döneminde konutlarını terk etmişlerdir. Günümüzde bu konutların bir kısmı terkedildikleri ya da kiraya verildikleri için özgünlüklerini yitirmişler ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmışlardır. Bu çalışmanın amacı da; Yayla Mahallesi’ndeki günümüze kadar ulaşabilmiş konutları saptamak ve konutların mekan organizasyonları, cephe ve yapı özellikleri, yapım tekniği ve malzeme gibi kendilerine has mimari özelliklerini belirlemektir. Çalışmaya literatür taraması, envanter fişlerinin incelenmesi, tescilli yapıların tespiti ile başlanmıştır. Daha sonra alan çalışması yapılarak bölgedeki konutların konumları, bugünkü durumları gözlemlenmiş ve fotoğraflar çekilmiştir. Kırklareli Merkez/Yayla Mahallesi ile ilgili yayın taraması yapılmış ve ulaşılabilen çizimler ile belgelerin derlemesi yapılmıştır. Bu çalışma ile tarihimize sahip çıkamadığımız bugünlerde, bir zamanlar Kırklareli’nde oluşmuş ve günümüze ulaşmış yapıların sahipleri olan uluslara ait kültür mozaiğinin korunarak gelecek nesillere aktarılabilmesi hedeflenmiş ve ileride yapılacak araştırmalar için bir altlık hazırlanmıştır.